Home
Massage
Email
Haptonomie
Luisterlessen
Thema's
Hier doet het pijn
Ontspandag
Disclaimer
Tekenbeet, Ziekte van Lyme

Tekenbeet, Ziekte van Lyme

De Lyme-bacterie is steeds vaker de grote spelbreker. Hoewel sporters het zich nauwelijks bewust zijn... rond de Nederlandse sportvelden, in het groen om ons heen (bos, duin, heide, park -zelfs in de eigen tuin-) lopen ze elk jaar tussen maart en oktober flink wat risico's op een besmetting met een virus of bacterie. Door teken!

Uit registraties van huisartsen de afgelopen jaren blijkt, dat tot begin vorig jaar het aantal consults na een tekenbeet verdubbeld is tot 65.000 (per jaar!). Het werkelijke aantal tekenbeten is er een veelvoud van!
Zo'n 20 % (13.000 patiŽnten) bleek daadwerkelijk besmet te zijn met de gevreesde Lyme-ziekte (Borrelia burgdorferi).

Vrijwel geheel Nederland is inmiddels Lyme-risicogebied (bron: RIVM). Ofwel, we lopen bijna overal kans op besmetting met de Nederlandse Lyme-bacterie.

Pienter de natuur in...
Teken komen uitsluitend bij mensen in actie als ze onbedekte huid signaleren. Bedek daarom bij het sporten zoveel als mogelijk de huid (ook van het hoofd). Dat is vanzelf heel erg lastig. Controleer daarom uzelf of elkaar (en ook uw viervoeter als die meegaat) altijd na terugkomst uit het groen.
De kans op besmetting blijft voor mens en dier namelijk minimaal als een teek binnen 24 uur op de juiste manier wordt verwijderd en het wondje ontsmet wordt met 70 % alcohol. Met een optimaal te ontsmetten tekenverwijderset in de verbanddoos voorkomt u veel onnodig leed.

Wel besmet, maar geen teek gezien
Merkt u een tekenbeet niet meteen op (de teek heeft wel gebeten, maar is daarna niet gehecht in de huid) en u bent besmet, dan ontstaat er een week of drie later een felrode cirkel rondom de bijtplek (daar heeft de teek zijn maaltje bloed opgezogen).
Als u de cirkel ziet, meldt u uw huisarts over een teek en wijst u hem op de mogelijkheid van besmetting met de Lyme-bacterie. Wees echter altijd alert, want soms loopt u Lyme-ziekte op zonder de felrode cirkel op uw huid. U kunt dan wel degelijk besmet zijn. Laat uw bloed ongeveer 6 tot 8 weken na een -vermoede- tekenbeet controleren op Lyme-ziekte. Bij twijfel laat u dat zo'n 6 tot 8 weken na die eerste controle nog een keer doen. Alleen dan kan na de diagnose de juiste behandeling worden gegeven.

Niet ontdekte Lyme-ziekte
Voordat de grillige ziekte wordt onderkend, zit u vaak maanden in de lappenmand. De meest voorkomende verschijnselen van een niet-behandelde Lyme-besmetting zijn chronische vermoeidheid, plotseling zeer pijnlijke gewrichten, oogklachten, zenuwtintelingen en hoofdpijn.
In het eerste ziektestadium werkt een antibioticum nog goed, zelfs zodanig dat klachten verdwijnen. De mate en duur van de behandeling bij een laat ontdekte Lyme-ziekte hangen af van het stadium waarin de ziekte zich bevindt. Veelal betekent het de boodschap mee naar huis van 'leren leven met de klachten'.

Alertheid en preventie
ďEr is absoluut geen reden tot paniek, maar een steeds grotere alertheid op deze lastige parasieten is absoluut nodig, ook al omdat teken met hun 1,5 tot 2 mm nogal klein zijnĒ, aldus een woordvoerder van stichting Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG). ďPreventie telt zeker. Maar natuurlijk blijven de controles na
terugkomst van een sportief verblijf in het groen echt noodzakelijk. DŠn sluit u een bezoekje aan de zo geliefde natuur weer gezond af.Ē

Overgenomen van NOC*NSF

Meer info:
Nederlandse Vereniging voor LymepatiŽnten.
www.lymenet.nl
www.lymemed.nl
www.borreliose.nl
www.saag.nl
www.gestoken.nl