Home
Massage
Email
Haptonomie
Luisterlessen
Thema's
Hier doet het pijn
Ontspandag
Disclaimer
Pijn in het been voorzijde
Pijn in het been achterzijde
Pijn in de borst en romp voorzijde
Pijn in de rug en schouders
Pijn in de voet

Blessurepreventie bij korfbal

Blessurepreventie bij korfbal

En op de drie zaalkorfballers blesseert zich.

Wat getallen
Nederland telt veel zaalsporters. Korfbal is zo'n zaalsport. Na het eerste deel van de veldcompetitie zijn er 's winters vele korfballers actief in de zaal.
Het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond en de Nederlandse Dames Korfbal Bond hebben samen ruim 100.000 leden. Korfballers die met veel plezier hun sport beoefenen.

Helaas komen er ook blessures voor. Het blijkt dat jaarlijks n op de drie korfballers zich blesseert en tijdelijk niet kan trainen of spelen. Dit zijn niet alleen de beginners. Ook zij die allang korfballen en nog nooit een blessure hebben gehad, lopen de kans een keer geblesseerd te raken. Iedereen kan dus een blessure oplopen.

Veel van deze blessures ontstaan vrij plotseling. Ineens ga je na een sprong door je enkel of krijg je een bal verkeerd op je vinger. Soms ontwikkelt een blessure zich geleidelijk. Door een beweging veel te herhalen, bijvoorbeeld springen, kunnen langzaam blessures aan de benen ontstaan.

Korfbalblessures voorkomen
Korfbal is veel te leuk om geblesseerd te moeten toekijken. Door aandacht te schenken aan de volgende drie punten verklein je de kans op zo'n blessure zoveel mogelijk. Deze drie punten zijn:
- train regelmatig en speel sportief
- warming-up en cooling-down
- de overgang van veld naar zaal.

Train regelmatig en speel sportief
Trainen doe je om te kunnen winnen met korfbal. Daarnaast heb je ook een goede conditie en een goede techniek van aanvallen en verdedigen nodig om blessures te voorkomen. Daarom moet je vaak en regelmatig korfballen en trainen onder goede begeleiding. Het is ook van belang om de spelregels goed te kennen en je daaraan te houden. Luister naar de scheidsrechter en speel sportief. Zo voorkom je blessures bij je tegenstander en bij jezelf.

Warming-up en cooling-down
Doe bij iedere training en wedstrijd van te voren een goede warming-up en na afloop een cooling-down. Voordat je begint moeten de spieren langzaam op temperatuur gebracht worden. Anders blijven ze koud en stijf en is de kans op een blessure groter.

Een goede warming-up duurt ongeveer 20 minuten en begint met vijf minuten warmlopen. Hierbij kun je verschillende loop- en armoefeningen doen, zoals bijvoorbeeld kruispassen, knieheffen, rompdraaien en armzwaaien. Begin dus nooit met inschieten op de korf. Doe na het inlopen gedurende 5 minuten rekoefeningen voor de spieren. Vervolgens komen korfbalspecifieke oefeningen met de bal aan bod. Rustig elkaar de bal toespelen, enkele doorloopballen en een aantal schietoefeningen op de korf. Trek hier ongeveer 10 minuten voor uit.

Naast de warming-up vr het sporten is er de cooling-down na afloop. Na de training of wedstrijd doe je een cooling-down om het lichaam en de spieren weer geleidelijk af te laten koelen. Hierdoor kunnen ze beter hun warmte en 'afvalstoffen' kwijt en heb je de volgende dag minder kans op spierpijn. Het sporten is de volgende dag niet alleen plezieriger, de kans op blessures wordt ook kleiner.
Een cooling-down duurt ongeveer 10 minuten en begint met vijf minuten rustig uitlopen. Tijdens het uitlopen kun je de loop- en armoefeningen uit de warming-up herhalen. De laatste vijf minuten gebruik je om opnieuw rekoefeningen te doen. Een training of wedstrijd begint dus altijd met een warming-up en eindigt met een cooling-down.

De overgang van veld naar zaal
Extra aandacht verdient de overgang van veldkorfbal naar zaalkorfbal. In tegenstelling tot veel andere zaalsporten wordt korfbal zowel binnen als buiten gespeeld. De overgang van veld naar zaal brengt een extra risico met zich mee voor het ontstaan van blessures. Het is verstandig om binnen met hoge schoenen te spelen zodat de enkels goed zijn ingepakt. In de zaal wordt er ook op een hardere ondergrond gespeeld zodat de schoen ook over een betere demping moet beschikken.
Ondanks het dragen van goede schoenen blijkt toch dat aan het begin van de zaalcompetitie veel blessures aan de knien ontstaan. Om deze blessures zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om onder leiding van de trainer enige weken voordat je de zaal ingaat te beginnen met spierversterkende oefeningen voor de knie. Wanneer je toch lichte pijnklachten krijgt aan je knie, is het verstandig om op dat moment te stoppen met sporten. Vaak zijn lichte pijnklachten het signaal van een aankomende blessure. Raadpleeg in zo'n geval je huisarts, een sportarts of de medische begeleider binnen de club.

Toch een blessure?
Wanneer je bij het korfballen toch een blessure hebt opgelopen zijn de volgende twee punten belangrijk:
- Koelen.
- Voldoende herstel na een blessure.
Hieronder lees je waarom voldoende herstel na een blessure zo belangrijk is.

Herstel na een blessure
Iedereen wil na een blessure weer zo snel mogelijk beginnen. Het gebeurt vaak dat korfballers dezelfde blessure terugkrijgen, omdat de oude blessure nog niet helemaal hersteld was. Zorg ervoor dat je iedere blessure eerst helemaal laat genezen voordat je weer met korfballen begint. In de tussentijd kan je vaak al wel aangepaste training doen. Vraag hiervoor advies bij je huisarts, fysiotherapeut of trainer. Ook kan je bij een Sport Medisch Adviescentrum (SMA) een advies krijgen. Pas als alle pijn verdwenen is en het goed gaat bij de training kan je weer aan wedstrijden meedoen.

Dit is een bewerking van de folder "Blessures blijf ze de baas".